2016. sze 26.

Sörfőzdék ünnepe német földön

írta: Travelbooggie.hu
Sörfőzdék ünnepe német földön

Számtalan felülmúlhatatlan népünnepély van Németországban, melyek gyökerei mind mind több száz évre tekintenek vissza az időben, mégsem vesztettek semmit bájukból és a korral is nagyszerűen haladnak!

oktoberfest.jpg

Látogassunk el Münchenbe, ahol a város szépségei és az októberi sörfesztivál minden bizonnyal magával ragadja az érdeklődőket!

Az Oktoberfest (a németek a helyszín után „Wiesn”-nek is nevezik) a világ legnagyobb népünnepélye. 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén megtartott eseményt. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek - Wiesnbier -, amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Az Oktoberfesten a müncheni sörfőzdék Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu és Löwenbräu saját sátrakkal képviseltetik magukat. A kilátogatók számára 14 nagy és 15 kisebb sörsátor áll a rendelkezésre, az utóbbi években előfordult azonban, hogy egy sátrat a túlzsúfoltság miatt rövid ideig be kellett zárni. München város honlapján ezért el is helyeztek egy Wiesn-barométert, ami a sátrak aktuális kihasználtságát mutatja.

A sátrakban használatos söröskorsó korábban 1,069 liter volt, manapság már a kereken 1 litereseket alkalmazzák. Ezeket minden évben újratervezik, tulajdonosuk pedig a sörfőzde, aki a sört tölti bele. A korsók szuvenírként is megvásárolhatók!

1910-ben ünnepelte a fesztivál a 100. születésnapját, ebből az alkalomból 12 000 hektoliter sört mértek ki. A Bräuroslban, az akkori legnagyobb sátorban 12 000 vendég foglalhatott helyet. Ma a fesztivál legnagyobb sörsátra a 10 000 férőhelyes Hofbräu-Festhalle.

Mivel az elmúlt években a napközbeni alkohol fogyasztás túlzottan megnövekedett, ezért a szervezők óvintézkedéseket vezettek be, így a fesztivál továbbá is látogatható családok és gyerekek számára is.

Utazz Németországba már 29 EUR-tól! >>>

Szólj hozzá

sör fesztivál németország munchen oktoberfest