2018. jan 23.

Itt a farsang, áll a bál!

írta: Travelbooggie.hu
Itt a farsang, áll a bál!

farsang.jpg


Szalagos fánk, jelmezes bálok és vidám mulatságok – még fel sem ocsúdtak sokan az ünnepek után és máris itt a farsangi szezon. Ehhez ugyan nem kötődik vallási ceremónia - mint például a karácsonyhoz -, de a gazdag néphagyományokra épülő ünnep széles körben elterjedt hazánkban is. Legnevezetesebb eseménye a mohácsi busójárás, amelynek során a félelmetes jelmezekbe öltözött férfiak többek között máglyagyújtással és körtánccal búcsúztatják el a telet.
A hagyományok szerint a farsang vízkereszttől – január 6. – hamvazószerdáig, vagyis a nagyböjt kezdetéig tart. Ez minden évben más napra esik, idén február 18-án lesz vége a farsangi szezonnak.

Régen a farsang a párválasztás időszaka volt: a kiszemelt legények bokrétát kaptak az eladósorban lévő lányok rokonaitól, az újdonsült vőlegények pedig – egyfajta nyilvános színvallásként – a farsang végén kalapjukra tűzték szívük választottjának virágát.
Egyes népszokások szerint azonban a farsang a tavaszvárás örömünnepe volt, ezért megpróbálták jelmezekkel, maszkokkal elijeszteni a telet. Sőt, úgy gondolták, ha ilyenkor sokat esznek és isznak, akkor a természet is kedvet kap a bőséghez és sok termést hoz az évben. A farsang időszaka alatt sok helyen jelmezbe öltözött gyerekek és fiatal férfiak jártak házról-házra. Ahol beengedték őket, ott verses-, énekes köszöntőt mondtak, amiért cserébe ajándékot kaptak a házigazdáktól: pénzt, tojást, vagy szalonnát.

Bár napjainkban kevésbé tartják a hagyományokat, érdemes körbenézni a hazai szálláshelyek ajánlatai között, hiszen egyes helyeken kifejezetten farsangi mulatsággal várják a vendégeket.

Tekintse meg Farsangi ajánlatainkat! >>>

Szólj hozzá

farsang karnevál