2016. okt 19.

Piros bugyi, repülő tűzhely... Más népek furcsa szilveszteri szokásaiból

írta: Travelbooggie.hu
Piros bugyi, repülő tűzhely... Más népek furcsa szilveszteri szokásaiból

Bizony, vannak furcsa szokások a világban! Ha a Szilvesztert valamilyen mediterrán vagy esetleg tengerentúlon töltöd, nem árt tisztában lenned néhány dologgal. Elképzelhető, hogy ha rossz helyen sétálgatsz, könnyen a fejeden landol egy hűtőszekrény, vagy ha 12 gongütés alatt nem fogyasztasz el 12 szemből álló szőlőt, akkor búcsút inthetsz a jó szerencsédnek.
De nézzük csak "MIT IS KELLENE TENNED A JÓ SZERENCSE ÜGY ÉRDEKÉBEN"!

piros_bugyi.jpg

Piros bugyi - nem csak csábításhoz!
A nőknek szilveszterkor feltétlenül piros alsóneműt kell viselniük! Ez a szokás főként Olaszországban terjedt el, de már hazánkban is kampányolnak a fehérnemű szaküzletek a piros szexi és kevésbé szexi portékáikkal. Hogy miért? A magyarázat egyszerű: aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie január elsejét.

Az olaszoknál jobb, ha újévkor a fejünk fölé nézünk, ugyanis a hagyományok szerint ekkor megszabadulnak minden régi kacattól. Az ünnepies lomtalanítást az ablakon keresztül végzik, szó szerint.

Ha megszólal éjfélkor a gong, akkor szemenként falatozd be a szőlőt!
De jajj neked, ha az utolsó gongszó után akár egyetlen szőlőszem marad a fürtön. A spanyolok szerint ez hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet, és aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár. A spanyol szupermarketek szilveszter alkalmából tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt.

Görögországban a játékok uralják a szilveszter estét!
Ilyenkor vagy otthon "múlatják" az időt különböző játékokkal vagy kaszinóba mennek. Úgy tartják, aki ilyenkor nyerésben van, arra egész évben szerencse vár. Aki veszít, annak sem kell búslakodnia, hiszen azokra a szerelemben vár nagy szerencse.

Franciaországban nem csapnak nagy parádét az óév búcsúztatásából, barátokkal és családtagokkal vacsoráznak, tűzijáték helyett ínyencségekkel - pezsgővel, májpástétommal vagy épp osztrigával - köszöntik az újévet. Az ország legnagyobb szilveszteri mulatsága a párizsi Champs Elysées-n lesz. A híres sugárúton több százezer ember gyűlik össze ilyenkor.

A csehek almából jósolnak szilveszter este, félbevágnak egy-egy szemet, majd a magházból próbálják kiolvasni a jövőt. Ha a magok keresztet formálnak, akkor szerencsétlenség várható, a csillagforma viszont a jószerencse jele. A csehek újévi étele a lencse, amely a gazdagságot jelképezi.

Bulgáriában az óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezt követően a házi asszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.
 

 Angliában az óra első ütésére a házigazdának ki kell nyitnia a hátsó ajtót, hogy kiengedje az óévet, majd a 12. ütésre pedig beengedni az újat.

Repül a tűzhely! Dél-Afrikában szokás az "ünnepi lomtalanítás"
Dél-Afrikában hasonló tradicionális szokások vannak, akárcsak Olaszországban, hogy éjfélkor veszélyes tárgyakat hajigálnak ki  az ablakon. Nem ritkán nagyobb, veszélyes tárgyakat is kihajitanak a lakások ablakán: például hűtőszekrényt és nehezebb bútordarabokat. A rendőrség küzdeni próbál a veszélyes szokás ellen, de ez idáig nem sok sikerrel.

Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalat. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

A kubaiak szilveszter napján minden kéznél lévő edényt teletöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet. A spanyolokhoz hasonlóan nálunk is elterjedt a szőlőszemevés éjfél után.

Bármerre is sodorjon az utad, a szilveszteri kismalac puszilja az orrodat és hozzon az újesztendőben szerencsét jó sokat! :)

Ha keresed a megfelelő helyszínt az Ünneplére, akkor nézz körül a folyamatosan frissülő, legjobb szilveszteri ajánlataink között!

Szólj hozzá

szilveszter szilveszteri babonák superstitions utaznijó szilveszteri hagyományok szilveszteri utazások piros bugyi szilveszteri szokások így köszöntsd az új évet